İmplant Nasıl Uygulanır
- Gerekli radyolojik ve laboratuar tetkikler yapılarak implant uygulanabileceğine karar verildikten sonra implant ya da implantlar cerrahi bir işlemle önceden belirlenen yerlerine yerleştirilirler. Bu cerrahi işlem hastanın uyumu ve yerleştirilecek implant sayısına göre yarım saatten birkaç saate kadar uzayabilmektedir. Lokal anestezi ile yapılan kesinlikle ağrısız bir işlemdir.
- İmplantlar yerleştirildikten sonra çene kemiği tarafından sarılabilmesi (osseointegrasyon) için alt çenede 2-3 üstçenede 3-5 ay bekletilirler.
- Bu süre sonunda implantların ölçüleri alınarak üst yapıyı oluşturacak protezler hazırlanır. Protezler implantlara vidalama ya da yapıştırma yoluyla bağlanırlar.
Herkese İmplant Yapılabilir mi?
Her tıbbi işlem gibi implantın da uygulama sınırları vardır. Yoğun radyasyon tedavileri, uzun ve yoğun bağışıklık
sistemini baskılayıcı ilaç kullanımını gerektiren rahatsızlıklar, riski yüksek kalp-damar hastalıkları, alkolizm ve ilaç bağımlılığı, ağır psikolojik sorunlar, kontrolsüz şeker gibi genel sağlık sorunları implant için kesin engellerdir. Gelişim çağındaki kişilere de implant yapılamaz.
Bunların yanı sıra çene kemiğinin hacmi, kalitesi, alt ve üst çenelerin birbiriyle olan ilişkisi de implant kararını verirken dikkatle incelenen en temel unsurlardır. Çene kemiklerindeki kimi olumsuzlukların bazen ön cerrahi işlemlerle giderilmesi gerekebilir.
İmplantın vücut tarafından reddi söz konusu olabilir mi?
Geçmişte pek çok madde denenmesine rağmen artık tüm diş implantları sadece titanyumdan imal edilmektedir. Bunun temel nedeni titanyumun
doku dostu olması
ve bu özelliğe sahip en dayanıklı madde olmasıdır. Bu yüzden allerjik nedenlerle
vücut tarafından red edilmesi mümkün değildir.
İmplant uygulamalarının genelinde 10 yıl ağızda kalma ortalaması alt çenede %90, üst çenede %75 ler civarındadır. Tabii bu oranların yakalanması için doğru bir planlama ve iyi bir uygulama gerekmekle beraber implant kullanıcısının çok yüksek bir ağız hijyenine sahip olması en önemli faktördür. |