iyidisler.com iyidisler.com
iyi disler iyi disler implant iyi disler Estetik iyi disler Cocuk Disleri iyi disler Diş Hastalıkları iyi disler Acil iyi disler Merak Ettikleriniz iyi disler iletisim
   

Diş Ağrısı

Şiddetli diş ağrısı çok sık karşılaşılan bir acil tıbbi sorundur. Suratle diş hekimine ulaşma imkanı olmayan durumlarda uygulanacak bazı basit tedaviler ağrının kontrolüne ve hastanın rahatlamasına katkı sağlar.

Eğer diş hekimine acilen muayene olma ya da telefonla ulaşma imkanınız yok ise yapılacak ilk iş ağrı kesici bir ilaç kullanmak olacaktır. Daha önce kullanmış olduğunuz ve herhangi bir yan etkisini yaşamadığınız bir ağrı kesici en doğru tercihdir . İlk kez kullanacağınız ilaçlara şüpheyle yaklaşmakta fayda olduğunu hatırlatalım. Naproksen Sodyum, Diklofenak Sodyum, İbuprofen ya da Flurbiprofen içerikli ağrı kesiciler oldukça etkilidirler. Yalnız unutmayın ki ağrı en şiddetli tepe noktasına ulaştığında alacağınız çok sayıda ağrı kesicinin size fazla bir faydası olmayacaktır. Bu nedenle daha önce yaşamadığınız değişik tarzda bir ağrının giderek şiddetini arttırdığını hissettiğiniz anda bir tane ağrı kesici almak daha doğrudur.

Ağrı kesici aldıktan sonra ağrının kaynağını anlamaya çalışmak gerekir. Oyuğunu dilinizle hissedebileceğiniz büyük bir çürük diş ya da eski büyük bir dolgu ağrının kaynağı olabilir. Eğer bir çürük oyuğu varsa orayı herhangi bir şeyle kesinlikle kurcalamayın ve emmeyin. Ağrıyan dişin soğuğa nasıl tepki verdiğini kontrol edin. Çoğu zaman soğuk ağrıyı arttırır. Bu durumda ılık suyla o bölgeyi hafifçe çalkalayın. Nadiren tam tersi olur ve sıcak ağrıyı şiddetlendirir. Bu durumda ise soğuk su ağrıyı azaltmak için kullanılır. Ağrı olan tarafla her hangi bir şey yemeyin. Oturur pozisyona yakın yatın. Başınızı olabildiğince yüksekte tutun.

Eğer dişiniz soğuk ve sıcaktan belirgin bir şekilde etkilenmiyorsa ve ağrınız nabız atım ritminde zonklayıcı bir karakterdeyse ağrıyan bölgeye dışarıdan soğuk kompres yapın. Bunun için bir torbaya buz koyup ince bir bezle sarın ve ağrı olan bölgede beş dakika kadar tutun. Bir kaç dakika ara verin ve aynı işlemi tekrarlayın.

Ağrıyan dişin üstüne kolonyalı pamuk, aspirin ya da benzeri hiç bir şey koymayın. Ve tabii mümkün olan en kısa zamanda diş hekiminize ulaşın.

Dişin Kırılması

Darbe sonucu dişlerde değişik boyutlarda kırıklar oluşabilir. Eğer kırılan parça küçük ise ve dişeti, dudak, yanak gibi yumuşak dokularda  kanama, şişme,ağrı gibi belirtiler yoksa telaşlanmayın. Kırılan parçayı aramanıza da gerek yok. İlk fırsatta diş hekiminize gidin, o gerekeni yapacaktır.

Eğer kırılan parça fark edilecek kadar büyükse ( örn: dişin 1/3 ya da fazlası gibi) o parçayı bulmaya çalışın. Yumuşak dokularda yaralanma ve ağrı da varsa vakit kaybetmeden diş hekiminize gidin. Günümüzde çok güçlü medikal yapıştırcılar, çok minik vida ve pinler sayesinde kırılan parçayı yerine yerleştirmek mümkün olabilir.

Dişin Yerinden Çıkması

Dişin yerinden çıkması (avulsiyon) daha çok çocuk ve gençlerde karşılaşılan bir olgudur. Diş kırılmadan yuvasından çıkar. Genellikle yumuşak doku yaralanmasıyla beraber olur. Yara bölgesi varsa fizyolojik serum yoksa temiz suyla hafifçe yıkanır. Nemli gazlı bez veya pamukla kanayan dokuya hafif bir baskı uygulanarak kanama kontrol altına alınmaya çalışılır.

Yerinden çıkan diş fizyolojik serum ya da temiz suyla yıkanır. Bu esnada diş asla fırça ya da benzeri bir şeyle temizlenmemelidir. Sadece yıkanmalı ve hafif parmak temasıyla temizlenmelidir. Eğer bu diş 1-1.5 saat içerisinde diş hekimine ulaştırılabilirse çok büyük olasılıkla eskisi gibi yerine yerleştirilebilecek ve uzun yıllar, hatta ömür boyu sorunsuz ağızda kalacaktır. Doktora ulaşma süresi uzadıkça başarı olasılığı hızla azalır. Dişin nasıl nakledileceği çok önemlidir. Eğer mümkünse hastanın tükürüğü içerisinde ve temiz bir kapta taşınması idealdir. Yoksa serum fizyolojik, yeni açılmış pastorize süt gibi sıvılarda da taşınabilir.

© 2006 iyidisler.com Ana Sayfa . İmplant . Estetik . Çocuk Dişleri . Hastalıklar . Acil . Merak Ettikleriniz . İletişim